ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А:

Spread the love

ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ, СИМПТОМИ ТА ПРОФІЛАКТИКА

Вірусний гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А інфекційне захворювання, що вражає печінку. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Джерелом  інфекції вірусного гепатиту А (ВГА) – є хвора людина. Найбільше випадків реєструється  в літньо – осінній період. Вірус виділяється з випорожненнями, сечею, рідше – слиною хворої людини.

Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури – протягом тижня. ВГА чутливий до ультрафіолетового випромінювання, гине через 5 хв кип’ятіння.

Вірус гепатиту А передається:

– внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; 

– через недотримання особистої гігієни;

– через речі домашнього вжитку (білизна, рушник, іграшки. тощо);

– у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;

– також причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків. 

Серед факторів ризику гепатиту А: незадовільні санітарні умови; відсутність очищеної води; проживання з інфікованою людиною; сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма                          гепатиту А; поїздки в район з високим рівнем захворюваності.

Ознаки та перебіг хвороби:

Від моменту проникнення вірусу в організм здорової людини до перших ознаків хвороби проходить немало часу, в середньому – 15 – 35 днів, а іноді до 50 днів.

Серед найпоширеніших симптомів:

  • слабкість та втомлюваність; 
  • підвищення температури тіла; 
  • втрата апетиту; 
  • діарея; 
  • блювота; 
  • неприємні відчуття в животі; 
  • важкість у правому підребер’ї; 
  • потемніння сечі; 
  • жовтяниця.

Хворі середньо – важкими формами ВГА  підлягають обов’язковій госпіталізації. Бувають без жовтяничні форми хвороби, що перебігають легко.

За даними Всесвітньої організації здоров’я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

У квартирі де перебував хворий проводяться відповідні профілактичні та протиепідемічні заходи, в томі числі дезінфекційні.

За особами, які спілкувалися з хворою людиною встановлюється медичне спостереження.

Як уникнути зараження гепатитом А:

Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук.                 Найбільш ефективний спосіб захисту – це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 40 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.

Також вберегтися від захворювання допоможуть інші прості щоденні правила: 

–  використовувати для пиття  лише кип’ячену воду або бутильовану; 

–  овочі та фрукти мити під проточною водою та обдавати окропом;

– не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

– на підприємствах громадського харчування, дитячих дошкільних закладах, гімназіях та ліцеях виконувати санітарно – гігієнічні правила;

– уникати контактів із людьми, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Для профілактики інфікування ВГА існують безпечні та ефективні вакцини. Вони є рекомендованими та можуть бути придбані в аптечній мережі за призначенням сімейного лікаря.   

Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!                        Лише лікар може підтвердити діагноз вірусного гепатиту А та надати рекомендації щодо лікування або профілактики цієї хвороби.

Державна установа «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»

Адреса: м. Кропивницький, вул. Тобілевича, 24, тел. (0522) 33-1297, e-mail: kirolcdsesu@gmail.com, web:http://www.labcentr.kr.ua